Música: El Sónar es rejoveneix

El festival de música avançada crea un nou certamen adreçat als nens, Sónar Kids, i aposta en la seva programació general pels nous talents
Andreu Gomila

Els organitzadors del Sónar, Enric Palau, Sergio Caballero i Ricard Robles, s'han fet grans. Han tingut fills i s'han adonat que, molts matins de festival, hi ha els pares amb els seus infants passejant pel Macba i el CCCB. Per això han decidit crear un nou certamen, Sónar Kids, que se celebrarà el diumenge 21 de juny un cop hagi acabat la festa mare (del 18 al 20 de juny) i que va adreçat als nens de 0 a 14 anys. Segons Robles, busquen "fomentar la creativitat i l'entreteniment intel·ligent" amb propostes creades especialment per al públic infantil. El nou festival, de fet, va molt en la línia del Sónar d'enguany, en què, a més de grups i artistes consagrats com Grace Jones i Orbital, se centrarà en els nous talents i escenes emergents, com La Roux, Crystal Castles, Fever Ray, Micachu and the Shapes, Guillamino, Joe Crepúsculo i Ebony Bones.

Cita independent
La novetat d'aquesta 16a edició del festival de música avançada i art multimèdia de Barcelona és, però, Sónar Kids, que neix amb la voluntat d'esdevenir una cita independent. Caballero assegura que a la ciutat hi manquen propostes com la seva i que només l'Auditori i el Liceu ofereixen propostes dignes i de qualitat per als nens. "Hi ha una cosa Disney que em matxaca molt", diu. Enric Palau avança que feia quatre anys que estaven donant voltes a la idea i que ara, en un moment de crisi en què el que cal és, sobretot, imaginació, han decidit fer l'aposta.

Totes les propostes estaran pensades per als nens. La rapera Mala Rodríguez, per exemple, ha creat un xou especial amb Griffi i M'Baka, i hi haurà artistes de primer nivell dins l'art electrònic com Laurent Garnier i Beardyman, que oferirà un espectacle totalment diferent al Sónar d'adults. Una de les grans atraccions serà, tanmateix, les marionetes raperes de Puppetmastaz. A més de les actuacions, hi haurà tallers i classes de DJ i beatboxing, un fenomen de masses entre els més joves. També hi haurà masterclasses de hip-hop i de retrats pop a càrrec de Jordi Labanda. A tot el Sónar Kids el hip-hop tindrà un paper preeminent. "És a hores d'ara el que més atrau el públic infantil", constata Palau, que destaca "la capacitat dels nens de disfrutar l'abstracció".

L'efecte de la crisi
Pel que fa a la programació general del Sónar, cal destacar una reducció de pressupost que voreja el 12% per culpa de la crisi i la consegüent reducció en un 25% de les aportacions dels espònsors privats. El certamen retorna a l'electrònica com a eix fonamental, amb propostes més puristes, com les dels veterans Orbital, i als alemanys Shed i Marcel Dettmann, i Michna. El poder femení, impulsat l'any passat amb noms com Camille i Goldfrapp, tindrà el seu referent enguany amb Grace Jones i una nova fornada de talents, capitanejades per Fever Ray, La Roux, Alice Glass i Ebony Bones. Entre els catalans cal destacar la presència de Guillamino i Joe Crepúsculo.

Altres novetats del 2009 són que al Sónar de Nit hi haurà un escenari menys i el Sónar Complex es trasllada de l'edifici del Macba a la veïna Capella dels Àngels. També desapareix la secció SonarCinema. L'exposició central de SonarMàtica es diu Mecanics, que, sota el lema Do it yourself, exposa la construcció d'instruments a través de la tecnologia. Hi haurà exhibicions de ReacTable, l'instrument creat per la UPF que ha popularitzat Björk, i un quintet robòtic ideat per Roland Olbeter.

http://www.avui.cat/article/cultura_comunicacio/57407/sonar/es/rejoveneix.html

Comentarios

Entradas populares