Cultura: Andy Warhol segueix ben viu



La petita localitat eslovaca de Medzilaborce acull l'únic museu d'art modern d'Europa dedicat a l'artista pop nord-americà

Paco Soto
Barcelona



Medzilaborce és una localitat de 7.000 habitants situada al nord-est d'Eslovàquia, molt a prop de la frontera amb Polònia. La vida diària hi transcorre sense gaires sobresalts. Catòlics i grecs catòlics i ortodoxos conviuen pacíficament i no es barregen amb la important comunitat gitana que resideix a la població. Els edificis antics, els fanals sense gràcia i pintats de groc, els monuments a la glòria de l'Exèrcit Roig i els rètols antiquats d'alguns comerços recorden que fa vint anys aquesta petita població, l'horitzó de la qual és dominat per la imponent església ortodoxa del Sant Esperit, pertanyia a la Txecoslovàquia del socialisme real.

Els temps han canviat, i el municipi de Medzilaborce no és gaire diferent de molts altres d'Eslovàquia, si no fos perquè acull el Museu d'Art Modern Andy Warhol, dedicat al genial creador de les famoses serigrafies de la sopa Campbell, les ampolles de Coca-cola i les fotos d'Elvis, Marilyn i Mao. Fundat el 1991 a petició del germà de l'artista pop, John Warhol, el ministeri de Cultura de Txecoslovàquia i la Fundació Warhol de Nova York, el museu, l'únic d'aquestes característiques a Europa, reuneix una important col·lecció de l'obra de Warhol, que va néixer el 6 d'agost del 1928 a Pittsburg (Pennsilvània) en el si d'una família d'origen eslovac.

Els seus pares eren originaris de Mikovà, un poble situat a quinze quilòmetres de Medzilaborce. El museu, on se celebren exposicions, també és un centre de formació i investigació en el camp de les arts visuals contemporànies, i és visitat anualment per unes 17.000 persones. Robert Kollárik, un jove de 22 anys, ha vingut de Bratislava per conèixer el museu, perquè, segons diu a l'AVUI, "m'encanta el pop art i tot el que va fer Andy Warhol".

Majoritàriament, entren i surten del museu turistes eslovacs i polonesos. A la botiga del recinte, on es venen des de samarretes estampades amb la cara d'Andy Warhol, el Che i Fidel Castro fins a llibres sobre la història de Medzilaborce i imatges de verges ortodoxes, hi ha un grup de turistes polonesos. Pawel Wysocki explica que ha descobert el museu per casualitat. "Buscàvem una cafeteria amb la meva dona i hem acabat al museu. És una veritable meravella", diu aquest cracovià d'uns quaranta anys que estableix un "cert paral·lelisme entre l'obra d'Andy Warhol i la de Pedro Almodóvar, com a mínim en el terreny de la innovació i la ruptura de tabús".

L'objectiu d'aquesta ciutat no és cap altre que un homenatge col·lectiu de la terra ancestral de la icona de l'art pop. Andy Warhol va morir el 22 de febrer del 1987 en un hospital de Nova York després de patir una aturada cardíaca ocasionada per una senzilla operació de vesícula. Vint-i-dos anys després, l'esperit del rei del pop art segueix viu als carrers de Medzilaborce. Enrere ha quedat la sinistra època en què el règim comunista txecoslovac censurava l'artista per la seva suposada homosexualitat i per promocionar "la decadència burgesa i imperialista".
http://www.avui.cat/cat/notices/2009/08/andy_warhol_segueix_ben_viu_70200.php

Comentarios

Entradas populares